Saturday, November 23, 2013

KESME MAKARNA



Merhabalar.. Herkese güzel bir hafta geçirmesi dileğiyle başlayayım güne.. Güzel bir hafta sonunun ardından işe gelmek hiç hoş değil inanın.. Helede bu yaz sıcağında yapacak çok daha güzel aktiviteler varken kalkıp işe gelmek felakeet..Ama ne yapalım hiç olmasa gelecek bir işimiz var deyip şükredelim.. Bunu bulamayan milyonlarca insan var çünkü..





Bugün sizlere yine yöresel bir lezzet olan kesme makarnamızın tarifini vereceğim. Bu yine kuru yufka gibi ramazan öncesi yapılan hazırlıklardandır. Yufkalar açılarak saç üzerinde pişirilir ve sonrasıda da yufkalar sıcakken ( soğuyunca keserken dağılırlar) makarna kesme bıçaklarında incecik kesilirler. Erişte gibi ama erişteden daha ince kesilirler..Sonrasındada fırınlanıp uzun ömürlü olması sağlanır. Bu şekilde 1 yıl muhafaza edilebilir kesme makarnalarımız. Hazır makarnalardan milyonlarca kes lezzetlidirler... Şimdi size tarifi vereyim belki bizim kadar çok yapmazsınız ama tadımlık yapıp yiyebilirsiniz...



KESME MAKARNA





Makarna Yufkasının Malzemesi

1 kg. un

4 Yumurta

1 su bardağı süt



1 su bardağı ılık su


1/2 su bardağı zeytinyağı

Tuz



Makarna İçin


1/2 kalıp beyaz peynir


Tuz, Tereyağı




Makarnalık Yufkanın Hazırlanışı :



Tüm malzemeler katılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur 1-2 saat dinlendirilir . Dinlenen hamur çok daha kolay açılır. Hamurumuz 6 bezeye ayrılır ve her beze un yardımı ile açılır. Açılan yufkalar temiz bir bezin altında biriktirilir. Sonra eğer makine ile kesecekseniz 3 yufka üstüste konarak rulu olarak sarılır ve makinede incecik kesilir. Eğer mekineniz yoksa o zaman elde keskin bir bıçakla teker teker yine rulo yapılarak kesilir. Kesilen makarnalarımız önceden ısıttığımız 180 derece fırında tepsiye güzelce yayılarak üzerleri hafif kızarana dek kızartılır. Kızarıp soğuyan makarnalarımız artık yenmeye hazır hale gelmiştir.




Makarnanın Hazırlanışı



Makanalarımız tuz atılmış ılık suda bekletilerek kurumuş olan makarnalarımızın yumuşaması sağlanır. Bir kkevgir yardımı ile ılık sudan çıkartılan makarnalarımızın yarısı tereyağı eritilmiş tavaya alınır. Makarnalarımızın üstüne rendelenmiş veya ezilmiş beyaz peynir konulur ve kalan makarnalarımız üzerine serilir. Tavada alt üst nar gibi kızarana dek pişirilir. Alt üst etme esnasında tavaya yine bir kaşık tereyağ sürülür. Böylece kesme makarnamız hazır hale getirilip servis tabağına alınır ve sıcakken afiyetle yenir.



No comments:

Post a Comment