Monday, September 16, 2013

KIBRIS MAKARNASI



kibris makarnasi 1
 Kendisi Kıbrıslı olan Bodrumdaki yazlıkta tanıştığım, uzun yıllardır dostluğumuzun sürdüğü sevgili Şerife hanımın bir tarifi bu makarna. Görüntü olarak üzerine tavuk serpiştirilmiş klasik spagettilere benzese de pişirilişindeki farklılık ve lezzetin çok güzel olması nedeniyle bu sayfada yer almayı hak etti.


kibris makarnasi 2
 Tarifdeki en büyük farklılık haşlanmış tavuk suyunda pişiriliyor olması. Tabii bir de Kıbrısın meşhur hellim peyniri ile lezzetlendirilmesi. Sadece makarna gözüyle bakmak pek doğru olmasa gerek. Çünkü ihtiva ettiği malzemelerle ve yanında bir salata ve ayranla tam bir öğün yerine geçeceğini düşünüyorum. Ben evdeki nüfusu gözönünde bulundurarak yarım ölçü olarak pişirdim. Tarifi de yarım ölçü üzerinden vereceğim. Sizler isterseniz ölçülerin iki katını kullanarak kalabalık sofralarda da tüketebilirsiniz.

Malzemeler

1) Yarım tavuk (bir adet tavuk butu, yarım tavuk göğüs eti)

2) 300 gr. spagetti

3) 1/2 paket hellim peyniri

4) 1 tatlı kaşığı kuru nane

5) Tuz, tane karabiber, bir iki dal biberiye

6) 750 ml. tavuk suyu


kibris makarnasi 3
Yapılışı

1) Tavuk temizlendikten sonra bir tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Tane karabiber, tuz ve biberiye eklendikten sonra orta ateşte pişmeye bırakılır. Etler kemiğinden ayrılacak kıvama gelene kadar pişirilir.

2) Pişen etler tencereden çıkarılır ve içindeki baharatlardan kurtulmak için tavuk suyu süzülür. Makarnayı tavuk suyunda pişirip, suyunu çektireceğimiz için bu aşamada tavuk suyunu ölçtüm. ( Eğer tavuk suyunuz çok yağlı ise üzerine çıkan yağların bir kısmını kaşıkla toplayıp başka bir  yemek veya çorbada kullanabilirsiniz). 750 ml. tavuk suyu ölçtüm. Benim kullandığım makarna oldukça sert bir drum buğdayından olduğu için ancak geldi.Sizler kendi kullandığınız makarnaların durumuna göre suyunu ayarlayabilirsiniz. Eksik gelirse sıcak su eklenebilir.

3) Tavuk suyu soğumuşsa tekrar ocağa koyup, kaynamaya başlayınca makarnaları içine atın. Arada bir karıştırarak pişmeye bırakın. Pişmenin sonuna doğru ateşi iyice azaltıp makarnanın suyunu çektirin.

4) Hellim peynirini rendeleyin ve bir tatlı kaşığı nane ile harmanlayın. Servis yapacağınız tabağa önce bir miktar bu peynirden serpin. Üzerine makarnanın bir kısmını koyun. Tekrar bir sıra peynir ve makarna olarak tüm malzeme bitene kadar devam edin. En üste haşlanmış ve büyük parçalara bölünmüş tavuk etini yerleştirip sıcak sıcak servis edin.

Her ne kadar makarna denince aklımıza hep fesleğen ve pesto sos gelse de kuru nanenin de çok yakıştığını bir dip not olarak düşmek istedim. 

Bu yemeğin  protein, karbonhidrat ve kalsiyum ihtiyacının hepsine birden cevap vereceğini düşünüyorum.

Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment