Sunday, August 4, 2013

Fırında Kıymalı Makarna


Yeni yazıları hep böyle günün geç saatlerinde yazmak alışkanlık olmaz umarım bende :)

Bu yazıyı yazmak için bugün mesaiyi biraz uzatmaya karar verdim.

Evet tahmin ettiğiniz gibi hala internet yok evde. İşin kötü(?) tarafı salonda oturup çekirdek çitlemeye alışmaya başladım :)) Bu gidişle bilgisayarımla aram açılacak. Ablam da bu duruma sevinecek sanırım.

Bir sürü fotoğraf birikti makinede, telefonda. Eskileri yayınlamaya elim gitmiyor, hevesim geçmiş oldu o fotoğraflardan. Yeni fotoğrafların hevesi henüz duruyorken paylaşayım dedim. Diğerleri de artık kötü günlere kalsın..

Geçen haftalarda bolca kıymalı fırın makarna gördüm bloglarda. Eh o güzel fotoğrafları görünce canım da çekti yani, ne yalan söyleyim :) Hafta ortasında hemen yaptım, küçük bir kapta. Benim bu minik kaplar iki kişi çok ideal. Herşeyi bunlarda iki kişilik yapabiliyorum. O sebeple bunları çok seviyorum ben.

Bu arada beşamel sosla hazırlanan yemeklerde, sosun bir kat gibi kalmasından ve yerken ağıza puding gibi gelmesinden pek hoşlanmıyorum ben. O yüzden makarnayı, sostan üstü için biraz ayırdıktan sonra, tencerenin içine katıp iyice karıştırıyorum. Bu şekilde hem kaşar peynirine gerek kalmıyor -çünkü çok hoş bir lezzet katıyor tüm makarnaya, hem de sos çok fazla gelmiyor ağıza löp löp. Benim gibi hoşlanmayanlar için güzel bir yöntem bu. Denememiş olanlara tavsiye ederim.


firinda kiymali makarna 1



firinda kiymali makarna 2



firinda kiymali makarna 3



firinda kiymali makarna 4


NOT: Bire bir ölçü vermiyorum. Kişi sayısına göre makarna ve kıyma kullanabilirsiniz.

Beşamel sos ölçülerini genel olarak verdim. Miktarla oynanabilir.

Fırında Kıymalı Makarna

Malzemeler

Kıyma

Orta boy soğan

5-6 dal maydanoz

Karabiber, tuz, kimyon

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

1,5 yemek kaşığı tepeleme un

1.5 yemek kaşığı tereyağı

3 su brd. süt

Tuz, karabiber

Varsa yarım sebze bulyon

Makarna

Haşlamak için kaynar su

Yapılışı


  • Öncelikle kıymalı harç için soğanı yemeklik doğrayıp bir tavada yağla birlikte çeviriyoruz. Kıymayı ekleyip güzelce karıştıra karıştıra kavuruyoruz.

  • Sarımsağı da ekleyip bir iki çevirdikten sonra salçayı katıyoruz. Ev yapımı salça ise çok kavurmaya gerek yok, ama marketten alınma ise biraz daha erken katıp iyice kavurmak gerek.

  • Baharatları, maydanozu ve tuzunu da katıp altını kapatıyoruz.

  • Makarnayı kaynayan tuzlu suya atıyoruz ve hemen beşamel sosa geçiyoruz. Bir tencerede tereyağı eritip unu ekliyoruz ve güzelce karıştırarak kavuruyoruz unu. Çırpıcıyla karıştırırken sütü yavaşça ekliyoruz ve topak kalmaması için iyice çırpıyoruz. Sebze bulyonu katıp eriyene kadar karıştırıyoruz. Haşlanan makarnayı süzüp tenceresine alıyoruz tekrar.

  • Bu arada fırın kabımızı çok az yağlamayı da unutmayalım.

  • Beşamel sosun yarısından fazlasını makarnaya katıp güzelce karıştırıyoruz.

  • Yağladığımız kaba makarnamızın yarısını döküp yayıyoruz. Üzerine kıymalı harcı yerleştirdikten sonra kalan makarnayı da döküp düzlüyoruz üzerini.

  • En son kalan beşamel sosu bir kaşıkla makarnaların üzerine yayıyoruz. Dilerseniz üzerine kaşar peyniri rendesi de serpebilirsiniz.

  • 200 derecede ısınmış fırında üzeri kızarana dek bekletiyoruz.



firinda kiymali makarna 5









Afiyet olsun!

firinda kiymali makarna 6

No comments:

Post a Comment